Informàtica

Actualitzant a Kubuntu Gutsy Gibbon

El passat 18 d’Octubre apareixia la versió 7.10 d’Ubuntu de nom en clau Gutsy Gibbon així com la del seu principal fork Kubuntu que és la distribució de Linux que porto utilitzant els darrers anys i amb la que m’hi trobo realment còmode.

Després de provar i utilitzar multitud de distribucions durant la meva època universitària vaig acabar per enamorar-me de Debian i el seu fantàstic sistema de paquets. Tot i així, aprofitar el hardware nou amb Debian era una veritable odissea en alguns casos, lo que ja m’anava bé ja que em va permetre endinsar-me fins les entranyes del sistema i aprendre configurar pràcticament tots els dispositius des de la shell, i ara ja no puc viure sense varies consoles obertes entre les que sempre hi tinc una o varies sessions de root.

L’experiència m’ha ensenyat a esperar un temps prudencial abans de fer una actualització de la versió, de manera que qualsevol problema amb el que em pugui trobar quasi segur que ja li ha passat a algú altre de manera que als fòrums de la comunitat hi pots trobar una o varies solucions i adaptar-les al teu cas concret o aplicar-les directament. Cal mirar sempre els bugs coneguts de l’actualització, veure si afecten a la nostra configuració concreta, i comprovar si hi ha alguna solució.

Com ja he dit abans estic acostumat a fer aquestes operacions des d’una shell així que no m’enrotllo més i anem per feina.

  1. Obrir una shell i logar-se com a root.
  2. Editar el fitxer /etc/apt/sources.list i substituir feisty per gutsy.
  3. apt-get update o aptitude update.
  4. aptitude dist-upgrade. M’agrada utilitzar l’aptitude perquè en el cas de conflicte de dependències entre paquets sempre t’ofereix solucions, a diferència de l’apt-get que et resol els conflictes automàticament però potser no ho fa de la manera més adequada a cada cas.
  5. Unes hores més tard, quan s’han acabat de descarregar tots els paquets de la nova versió i comencen a instal·lar-se, per cada paquet que porta un fitxer de configuració nou i prèviament n’havíem canviat els paràmetres de la versió antiga el procés et pregunta si vols instal·lar la nova o conservar l’antiga. Així que primer de tot mirem les diferències i decidim en cada cas.
  6. Quan ha acabat tornem al pas 4, ja que sovint, per l’ordre en que passen les coses i per satisfer les dependències el més probable és que es quedi alguna cosa per configurar o per instal·lar. Així que repetim l’aptitude dist-upgrade tantes vegades com calgui fins que “ja no tingui res a fer”.
  7. Reiniciem.

Mentre arrenca comencen a sortir els següents missatges per la consola:

device-mapper: table: 254:6: linear: dm-linear: Device lookup failed
device-mapper: ioctl: error adding target to table

Sorprenentment el sistema va arrencant mica en mica, però quan acaba, veig que hi ha una activitat constant del disc dur i que continuen apareixent aquests missatges. Tot sembla indicar que se m’ha cascat algun dels disc durs però per sort no sembla ser el del sistema, ara bé, quan hi accedeixo sembla que tots estan bé. Busco una mica d’informació i em trobo amb el següent bug relacionat amb l’evms que per sort per mi a casa no l’utilitzo per res (de fet mai l’he utilitzat), de manera que primer n’aturo el servei i ja no apareixen més missatges, el disc per fi descansa i sembla que tot rutlla bé, així que desinstal·lo l’evms i fora.

Una última cosa, és editar el fitxer /etc/kernel-img.conf i canviar (o verificar):

postinst_hook = /sbin/update-grub
postrm_hook = /sbin/update-grub

per
postinst_hook = /usr/sbin/update-grub
postrm_hook = /usr/sbin/update-grub

Ja que de moment es mantenen les dues ubicacions per compatibilitat però és probable que s’elimini de /sbin en futures versions.